top of page

Vad är fascia?

Visst har du hört om levern, njurarna, magsäcken och lungorna? Har du även hört om fascian? Fascian är din kropps största organ. Men många känner inte till den. Fasciaforskningen är relativt ny och det var så sent som 2017 som fascia tog över utnämningen som kroppens största organ från huden. Det innebär att det fortfarande finns mycket att lära om fascian, vi vet inte allt om hur den fungerar och det kommer nya upptäcker hela tiden. Det vi vet är att fascian har långt mycket större betydelse än vad vi trott och det är ett otroligt spännande! När det kommer till hälsa och välmående har fascia stor betydelse. Den är starkt sammankopplad med hur väl all cirkulation i din kropp fungerar, och avgör även om du känner sig smidig och rörlig eller är stel och upplever värk och smärta.

Vill du veta mer? Häng med här och lär dig om ett dina viktigaste organ.Fascians uppbyggnad

Så vad är fascia? Fascian är ett nätverk av bindväv som omsluter och binder samman allt i din kropp. Fascian sträcker sig från hudlagret hela vägen in mot benhinnor, skelett och organ – ja hela vägen ner till varje cell och in i cellernas kärna!


Från att ha trott att fascian var ett dött packningsmaterial som slängdes åt sidan vid obduktioner för att komma åt de mer spännande sakerna som organ och muskler ser man nu att det riktigt spännande är just fascian. Fascia är som en tredimensionell kroppsstrumpa doppad i lös gelé. Den består av fibrer, en flytande substans (kallad grundsubstans) och de celler som skapar och underhåller dessa fibrer och grundsubstans.


Fibrerna som fascian till största del består av är proteinfibrerna kollagen. Det är själva trådarna i din kroppsstrumpa som håller ihop och skapar form. Kollagenet ger styrka, hållfast och stabilitet.

Grundsubstansen består av en en form av kolhydratmolekyler där den viktigaste är hyaluronsyra. Hyaluronsyran absorberar mycket vätska. Detta skapar den flytande gelen som alla trådar i din kroppsstrumpa är täckta av och som fyller alla hålrum. Grundsubstansen låter olika strukturer, muskler, organ mm i kroppen glida över över varandra när vi rör oss.


Kroppsstrumpan är verkligen tredimensionell. Den omsluter hela muskler ner till varje muskelcell. den finns runt varje organ, skelett, blodkärl och lymfkärl och når till och med in i cellernas kärna. Fascian finns på ställen inte ens nervsystemet når!


Det finns ytlig fascia under din hud och runt dina organ, och det finns djup fascia i olika lager. Det som är spännande här är att det inte är lager uppdelat som en rysk docka. Utan ett lager blir lagret under, som sedan blir lagret under, som blir lagret under – det är allt ett och samma. Ett enda organ som sträcker sig från topp till tå, fram och bak, in och ut. Du består inte av olika delar. En muskel här och en lever där. Fascian gör dig till en komplett sammanhängande varelse. Inte en molekyl i din kropp är separat utan sammankopplad och påverkbar av alla andra molekyler i fascians nätverk.


Vad du rör på ytan rör du inne på djupet!
Fascians uppgifter

Fascians vidsträckthet är fantastisk för den förmedlar information igenom hela kroppen och låter celler kommunicera med varandra. Mer information går genom fascian än genom ditt nervsystem! Och kommunikationen är flera gånger snabbare.

Precis som spindeln i ena änden av nätet via vibrationer kan känna att ett byte fastnat i silkestrådarna i andra ändan, känner din fascia av vad som händer i HELA kroppen. Det är ju samma trådar. Drar du lite i en tråd i spindelnätet så rör sig hela nätet. Detsamma gäller din fascia. Tryck, drag, belastning på fascian i foten påverkar fascian i nacken. Fascian fördelar krafter genom kroppen. Det är superbra för då slipper en kroppsdel få jättemycket belastning och andra ingen. Istället får flera kroppsdelar lite lagom belastning. Så när du hoppar, styrketränar, springer, trillar och rör dig på alla olika sätt, ser en välmående fascian till att: – Krafter fördelas – Olika muskler glider över varandra – Fungera som skyddande stötdämpning – Hela kroppen kommunicerar så att rörelser blir effektiva och smidiga

Visst är din kroppsstrumpa rätt cool och värd att uppmärksamma?

179 visningar1 kommentar

1 Comment


bottom of page